ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Π. ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΑΛΜΑ ΦΙΛΙΑΣ 2019 ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΕΡΒΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ.
Ο Σύλλογος Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.) για πρώτη του φορά συμμετείχε στο Βαλκανικό Άλμα Φιλίας και εκπροσωπήθηκε από τον Έφεδρο Πεζοναύτη - Αλεξιπτωτιστή
κ. Μαστακούρη Γεώργιο.
Εκτός της συμμετοχής του στα άλματα όπου πραγματοποιήθηκαν
ο κ. Μαστακούρης εκπροσώπησε τον Σ.Ε.Π. αλλά και όλη την Ελληνική αποστολή σε συνέντευξη που του παραχώρησε το Σερβικό κρατικό κανάλι RTS, επίσης έγινε εθιμοτυπική επίσκεψη μεταξύ άλλων στον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούλιν κάνοντας
ο ίδιος και χρέη διερμηνέα αφού είναι γνώστης της Σερβικής γλώσσας.
Ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.)
ο κ. Μαστακούρης μετέφερε επιστολή με αίτημα αδελφοποίησης μεταξύ του Συλλόγου μας και της Σέρβικης ομοσπονδίας με την ονομασία :
Udruženje Veterana 63. Padobranske Brigade, όπου η απάντηση που δόθηκε σε σχετική επιστολή ήταν θετική και η αδελφοποίηση θα γίνει στο άμεσο διάστημα του ιδίου έτους.
Η ιστορία του Βαλκανικού Άλματος Φιλίας…
Το πρώτο Βαλκανικό Άλμα Φιλίας έγινε στο Becej της Σερβίας όταν Έλληνες έφεδροι αλεξιπτωτιστές πήγαν στην Σερβία το Νοέμβριο του 1993 να κάνουν άλματα με την 63η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών της Σερβίας.
Ο τότε οργανωτής και επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής Ιατρός Αναισθησιολόγος και αλεξιπτωτιστής Λιόλιος Αλέξανδρος, είχε συγκεντρώσει υγειονομικό υλικό από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
“Ο Άγιος Δημήτριος”
(κυρίως αντιβιοτικά και επιδεσμικό υλικό), το οποίο υγειονομικό υλικό παραδόθηκε στην 63η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών για τις ανάγκες της χώρας.
Μετά την παράδοση του υγειονομικού υλικού, ο κύριος Λιόλιος Αλέξανδρος στις 02-11-1993 είχε την ιδέα η διοργάνωση των αλμάτων αυτών μεταξύ των Ελλήνων και των Σέρβων να ονομαστεί ως “Βαλκανικό Άλμα Φιλίας”, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Βαλκανικό Άλμα Φιλίας 2019
Πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας από τις 14 έως τις 19 Μαΐου του 2019.
Υπήρχαν πάνω από 100 συμμετέχοντες αλεξιπτωτιστές από την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία, την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την Ρωσσία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ο ασταμάτητα βροχερός καιρός στο Βελιγράδι δυστυχώς έδειξε τα δόντια του για ακόμα μια φορά και έτσι οι πρώτες 4 μέρες εκτός του refresh training την πρώτη ημέρα, καθήλωσε στο έδαφος τους έφεδρους αφιερώνοντας τις μέρες αυτές σε επισκέψεις μνημείων,
στο πολεμικό μουσείο του Βελιγραδίου κτλ.
Τελικά το Σάββατο 18 Μαΐου (την παραμονή λήξης της διοργάνωσης) ο καιρός έκανε την χάρη σε όλους και έτσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του Antonov-2 το οποίο διέθεσε ο Στρατός, όχι από το αεροδρόμιο Lisicji Jarak όπως ήταν προβλεπόμενο στο
πρόγμαμμα λόγω του βρεγμένου εδάφους, αλλά από το αεροδρόμιο του Ecka, λίγο πριν την πόλη του Zrenjanin, 60 χλμ βορείως του Βελιγραδίου.
Η ρίψη των αλεξιπτωτιστών έγινε στο αεροδρόμιο Lisicji Jarak του Βελιγραδίου, καθώς δεν υπήρχε πρόβλημα κατά την προσγείωση των αλεξιπτωτιστών.
Το Antonov-2 έριχνε συνεχώς αλεξιπτωτιστές στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως.
Την δεύτερη ημέρα των αλμάτων και τελευταία της διοργάνωσης ο Στρατός διέθεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-17 και έτσι οι αλεξιπτωτιστές ελευθέρας πτώσεως είχαν την τύχη να κάνουν άλμα εκτός του Antonov-2 και από ελικόπτερο.
Στην λήξη της διοργάνωσης δόθηκαν τα πτυχία και οι πτέρυγες στους συμμετέχοντες καθώς επίσης δόθηκε το ραντεβού για το επόμενο Βαλκανικό Άλμα Φιλίας του 2020.
Συγχαρητήρια σε όλους, ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές για την άψογη φιλοξενία και συνεργασία μεταξύ όλων των αποστολών.
Καρυώτης Γεώργιος
Εφ Λγός (ΕΔ)